Snowboarden, skaten of toch surfen?

Net als veldhockey en ijshockey, zijn snowboarden en skateboarden eigenlijk verschillende versies van dezelfde sport. De één doe je echter op het ijs of in de sneeuw en de ander op droog land. Verder heb je voor snowboarden ook nog eens extra materialen zoals softboots en snowboard bindingen nodig voordat je kunt beginnen. Om te kunnen skateboarden kun je zo met je schoenen erop stappen! Naast de sneeuw en land versie, heb je overigens ook nog een zee versie. Golfsurfen is zelfs de sport waar de andere versies van afgeleid zijn. Zonder de surfplank hadden we dus nooit de skateboards en de snowboards gehad!

Attributen die je nodig hebt

Voor snowboarden, skateboarden en golfsurfen heb je vanzelfsprekend allemaal andere materialen nodig. Een snowboard gaat samen met snowboard schoenen en snowboard bindingen. Een surfplank met een enkelbandje gebruik je voor het golfsurfen en een skateboard met bijbehorende knie, elleboog en handbeschermers zijn natuurlijk voor het skateboarden. Om de sporten zo goed en veilig mogelijk uit te voeren heb je deze spullen zeker nodig. Als je niet precies weet wat bij jou het beste past, is het altijd mogelijk om bij de verhuurder of verkoper om hulp te vragen. Vaak zijn dit ook mensen die de sport zelf uitoefenen, dus ze weten waar ze het over hebben!

Gelijkenissen tussen deze sporten

Uit golfsurfen zijn dus de sporten zoals snowboarden en skateboarden ontwikkeld. Het was vast geen verrassing, de bewegingen die je maakt in al deze sporten zijn bijna gelijk. De positie van je lichaam op deze boards is vrijwel identiek in de verschillende disciplines.

De meeste boardsporten worden tevens ook op de Olympische Spelen uitgevoerd. Zo heb je in de Olympische Winterspelen sinds 1998 de discipline Snowboarden. De Olympische Zomerspelen heeft vrij recentelijk de sportdisciplines Surfen en Skateboarden toegevoegd aan het programma, namelijk in 2020 pas. Toch een beetje opmerkelijk dat snowboarden al jaren als Olympische sport vastgesteld is, en surfen pas een paar jaar geleden erbij is gehaald.