Akoestische panelen voor de beste geluidsisolatie

Voor de beste geluidsisolatie, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van akoestische panelen. Deze panelen van schuim zorgen ervoor dat de kwaliteit van het geluid in de ruimte behouden blijft en de akoestiek optimaal is. Daarnaast zorgen de panelen ervoor dat het geluid buiten de ruimte niet voor overlast zorgt. Het plaatsen en monteren van deze panelen kent dus verschillende voordelen. 

Soorten akoestische panelen

Er zijn vier verschillende soorten akoestische panelen. Alle panelen hebben een afmeting van 30 x 90 cm, maar verschillen wel in vormen en dikte. Zo is er als eerste het paneel ‘convex’, welke een halfronde vorm heeft. Daarnaast is er het ‘broadband’ paneel. Dit paneel heeft 7 scherpe punten een een flinke massa schuim. Hierdoor worden frequenties in brede band gedempt. Ten derde is er het ‘mushroom’ paneel die, zoals de naam al verklapt, vanaf de zijkant lijkt op een paddenstoel. Dit paneel kan geen geluidsgolven weerkaatsen. Tot slot is er het ‘slope’ paneel. Dit paneel loopt in dikte af van 8,5 cm naar 1,5 cm. Alle vier de modellen akoestische panelen zijn ook beschikbaar in tegels van 30 x 30 cm en kunnen gecombineerd worden met de grote varianten, oftewel de panelen. Zowel de panelen als de tegels kunnen aan de wand en/of aan het plafond gemonteerd worden met de speciale bijbehorende lijmkit. 

De beste akoestiek

Wanneer je akoestische panelen of tegels monteert op een wand of plafond, zorgt dit voor betere akoestiek in de ruimte. Echo’s en galmen zullen nauwelijks meer hoorbaar zijn, waardoor de kwaliteit van het geluid in de ruimte optimaal is. Dit is vooral belangrijk in een ruimte waar muziek- of video-opnames gemaakt worden. Daarnaast kunnen panelen of tegels ook erg handig zijn in een grote zaal of ruimte waar bijvoorbeeld vergaderingen plaats vinden. Wanneer iemand continu moet spreken, is het belangrijk dat het geluid in de ruimte goed is zodat de spreker ook goed te verstaan is. Het plaatsen van panelen of tegels voor het geluid is dus zeer aan te raden. 

Geen geluidsoverlast

Akoestische panelen bieden niet alleen als voordeel dat de kwaliteit van het geluid in de ruimte optimaal blijft, er zitten namelijk meer voordelen aan het plaatsen van panelen of tegels. Zo zorgen de panelen en/of tegels ervoor dat het geluid beperkt wordt. Dit betekent dat het geluid in de ruimte blijft en dus niet voor geluidsoverlast zal zorgen buiten de ruimte. Het geluid wordt namelijk in de panelen geabsorbeerd, waardoor het zich niet meer naar buiten kan verspreiden. Er zitten dus twee grote voordelen verbonden aan het monteren en installeren van deze panelen of tegels. Een extra prettige bijkomstigheid is dat akoestische panelen en tegels altijd afgewerkt zijn met een brandvertragend middel, waardoor de panelen helemaal veilig zijn om te monteren in de ruimte. 

Er is geen goed of fout bij het kiezen van akoestische panelen of tegels. Voor advies kun je altijd contact opnemen met het bedrijf bigblock.nl , om je zo te laten adviseren over welk type akoestisch paneel het meest geschikt is in de desbetreffende ruimte.