Welke soorten piano’s zijn er?

Piano spelen kan op verschillende piano’s. Zo zijn er genoeg maten en soorten waardoor er voor elke speler wel een optie is. De meest voorkomende piano’s tegenwoord zijn: de vleugel piano, buffet piano en de elektronische piano. Bij Bos Pianoservice zijn er verschillende opties aan nieuwe en tweedehands piano’s. Een tweedehands piano ontleent zich ideaal voor beginnende piano spelers die nog niet helemaal thuis zijn in het vak.

De Buffetpiano

Bij Bos Pianoservice zijn de buffet piano’s in de meerderheid. De buffetpiano is een Kleiner versie van de vleugel piano en heeft verticale snaren. Deze verticaal snaren zorgen ervoor dat de snaren weinig ruimten innemen ten opzichte van de wat grotere vleugel piano. De buffet piano is volledig akoestisch en wordt dan ook wel beschouwd als het klassieke model. In plaats van de gebruikelijke vleugel, heeft de buffet piano enkel een houten kast waar het geluid uit moet komen. Door middel van hamerkoppen, worden komt er geluid uit de piano wanneer er op een toets gedrukt wordt. Om het volume van de toetsen te bepalen, hebben akoestische piano’s ook pedalen. Door die ingedrukt te houden tijdens het spelen, wordt het volume op dat moment bepaald.

De Vleugel Piano

Dan zijn er ook nog vleugelpiano’s. Bij vleugelpiano’s worden de snaren horizontaal geplaatst waardoor er meer ruimte gebruikt wordt. Doordat er de zwaartekracht bij een vleugelmechaniek bijdraagt aan de reactietijd van de hamers, is het contact met de vleugelmechaniek ook veel beter. Hierdoor hoeft er minder hard op de toetsen gedrukt te worden tijdens het spelen en kan er genuanceerder gespeeld worden. Net zoals bij een buffet piano, zijn er bij een vleugelpiano ook volume pedalen te vinden.

De Elektrische Piano

Een elektronische piano is volledig elektronisch en neemt vaak weinig ruimte in beslag. Elektronische piano’s staan erom bekend dat ze relatief weinig ruimte in beslag nemen maar wel beschikken over verschillende geluiden. Het geluid verschild zodanig met een akoestische piano dat de elektrische piano vaak net iets minder in trek is bij piano spelers, overigens zijn de verschillen steeds minder hoorbaar door hedendaagse technieken.